Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

Την Τρίτη 23/11 και Τετάρτη 24/11 έγινε συζήτηση και προγραμματισμός των δράσεων με στόχο τη γιορτή των Χριστουγέννων αλλά και τη συμμετοχή του ομίλου σε on line εργαστήριο που θα πραγματοποιήσει η εκπαιδευτικός του ομίλου στα πλαίσια της virtual συνάντησης του προγράμματος Erasmus CIAK που θα διοργανώσει το σχολείο μας την τελευταία βδομάδα του Ιανουαρίου.
Χωρισμένοι σε δύο φωνές ξεκινήσαμε να δουλεύουμε το κομμάτι Carol of the bells με τη βοήθεια μουσικής παρτιτούρας. Επίσης ξεκινήσαμε να δουλεύουμε το Ave Maria του Caccini το οποίο προσφέρεται για να δουλευτούν οι διαφραγματικές αναπνοές αλλά και η έκταση των φωνών καθώς είναι ένα μουσικό έργο απαιτητικό και με μεγάλη έκταση φωνητική σε υψηλούς φθόγγους. Με αυτό το τραγούδι ο όμιλος θα επενδύσει μουσικά βίντεο που θα δημιουργήσει ο όμιλος κατασκευής κούκλας για τη γέννηση του Θεανθρώπου. Στη συνέχεια η εκπαιδευτικός έπαιξε στο πιάνο μελωδίες από διάφορα soundtrack ταινιών αλλά και μουσικές συνθέσεις ταινιών και από κοινού επιλέχθηκαν τα τραγούδια που θα ακουστούν στο εργαστήριο αλλά και με ποιο τρόπο θα συνοδευτούν ρυθμικά αλλά και μελωδικά με συνοδεία μεταλλοφώνων. Ένας από τους στόχους του ομίλου είναι οι μαθητές να συμμετέχουν ενεργά και δημιουργικά στη επεξεργασία και παρουσίαση των μουσικών έργων. 

 


 


H 11η και 12η  συνάντηση του ομίλου έγινε με στόχο μια μικρή εκδήλωση στο αίθριο του σχολείου με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι μαθητές τραγούδησαν έργα του Μίκη Θεοδωράκη και Μάνου Λοϊζου. Οι μαθητές των υπόλοιπων τάξεων τους παρακολούθησαν με ιδιαίτερη προσήλωση, ησυχία και καλλιεργήθηκε στο σύνολο της μαθητικής κοινότητας κουλτούρα σωστού μουσικού ακροατή.




Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021

 Oι συναντήσεις του ομίλου στις 9/11/2021 και 10/11/2021 πραγματοποιήθηκαν με ενθουσιασμό και όρεξη από τους μαθητές και είχαν την γνωστή ρουτίνα με ασκήσεις συγκέντρωσης και ηρεμίας. Με μουσική ακρόαση της κινηματογραφικής μουσικής Requiem for a dream οι μαθητές με φανταστικό όχημα ένα σύννεφο ταξίδεψαν με την φαντασία τους σε εικόνες που τους τους ηρεμούν και τους κάνουν χαρούμενους. Στη συνέχεια έγιναν ασκήσεις εισπνοής και εκπνοής και φωνητικές ασκήσεις για ζέσταμα της φωνής με έκταση μέχρι το Mιb ψηλό. Το ρεπερτόριο με το οποίο ασχοληθήκαμε είναι τραγούδια για την επέτειο του Πολυτεχνείου, δύο του Μίκη Θεοδωράκη που είναι ενταγμένα και στο παραδοτέο του ομίλου και δύο άλλων συνθετών. Εκτός από την μουσικολογική ανάλυση της παρτιτούρας των τραγουδιών γίνεται συζήτηση και για τους στίχους με συζήτηση με τους μαθητές, καθώς είναι εξίσου σημαντική η βαθιά κατανόηση και απόδοση των στίχων όσων και της μελωδίας και του ρυθμού κάθε μουσικού έργου. Την Τρίτη μας επισκέφτηκαν και εκπρόσωποι από την οργάνωση ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ και αφού τους τραγουδήσαμε ανανεώσαμε το ραντεβού μας για μία μελλοντική συνεργασία.

Στο πλαίσιο της καλλιέργειας κουλτούρας θεατή και μουσικού ακροατή αλλά και της ενίσχυσης μαθητών να παίζουν μουσικά όργανα μπροστά σε κοινό μαθήτρια του ομίλου έπαιξε βιολί και ενθουσίασε τους συμμαθητές της. Φυσικά συνεχίστηκε και η εκμάθηση του μεταλλόφωνου σύμφωνα με το πρόγραμμα.



Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021

Στην συνάντηση του ομίλου μουσικής την πρώτη βδομάδα του Νοεμβρίου μετά τον απολογισμό και την αυτοκριτική μας για την εκδήλωση στη γιορτή της 27ης Οκτωμβρίου συνεχίσαμε την εκμάθηση του μεταλλοφώνου η οποία στηρίζεται σε μέθοδο που έχει δημιουργήσει η εκπαιδευτικός Καραγιάννη Μαρία. Το παραπάνω βίντεο αποτελεί δείγμα αυτής της δουλειάς, η οποία στηρίζεται στη σωστή τοποθέτηση του σώματος του μαθητή, τη χρήση και των δύο μπαγκετών αλλά και τον συντονισμό του κάθε μαθητή με όλη την ομάδα. Κατα τη διάρκεια εκτέλεσης ασκήσεων η εκπαιδευτικός παρατηρεί και όσοι μαθητές δυσκολεύονται τους βοηθά ξεχωριστά. Κάθε βδομάδα έχουν αντιγραφή κάποιων μελωδιών εργασία για το σπίτι και εξάσκηση αυτών στο όργανο. Το εγχείρημα της δημιουργίας ορχήστρας τόσων πολλών μελωδικών κρουστών είναι τολμηρό, απαιτεί πειθαρχία, μεθοδικότητα, υπομονή, επιμονή και σωστή στοχοθεσία για να έχει σωστό αποτέλεσμα και τη δημιουργίας μιας πολυφωνικής ορχήστρας κρουστών, οπού τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες θα παίζουν ταυτόχρονα διαφορετικές μελωδίες.
Στο δεύτερο μέρος του ομίλου ασχοληθήκαμε με έργα του Μίκη Θεοδωράκη που αφορούν τη γιορτή του Πολυτεχνείου αλλά και κομμάτια που θα παρουσιαστούν στο τέλος της χρονιάς.


 

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021


 Ο όμιλος μουσικής 2020-2021 λειτούργησε κανονικά ακόμα και μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας και γινόταν κανονικά διαδικτυακά το διάστημα που είχε ανασταλεί η διαζώσης διδασκαλία. Με την επιστροφή μας στο σχολείο ασχοληθήκαμε με την εκμάθηση μεταλλόφωνου και στο τέλος της χρονιάς ηχογραφήσαμε το κομμάτι Requiem for a dream σε διασκευή της υπεύθυνης εκπαιδευτικού Καραγιάννη Μαρίας για μεταλλόφωνα, βιολοντσέλο, κιθάρα και πιάνο. Η επιλογή κινηματογραφικής μουσικής έγινε στο πλαίσιο συνεργασίας του ομίλου με το πρόγραμμα Erasmus CIAK που υλοποιείται στο σχολείο με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την Αγγελική Κουγιουρούκη.

 O  όμιλος μουσικής ξεκίνησε το ταξίδι του και φέτος με την τελετή βράβευσης  στην αίθουσα  τελετών του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου Θεσσαλον...